Kakusho
this site the web

Ano Hana


Děj:

Bylo tak 6 kamarádů: Jinta Yadomi - "Jintan", Meiko Honma - "Menma", Atsumu Matsuyuki - "Yukiatsu", Chiriko Tsurumi - "Tsuruko" a Tetsudoo Hisakawa - "Poppo". Těch šest malých dětí si spolu hrálo, dokonce založili partu pod jménem "Ochránci míru", jejíž vůdcem je právě Jintan. Jenže pak se stane nehoda a Menma zemře, spadne ze srázu do řeky (nevím, jestli do té řeky spadla nebo ne, každopádně spande k řece nebo to bylo jezero? no prostě nějaká voda...). Postupem času se parta začne rozpadat a každý z party si jde po svém. Chodí na různé školy, nezajímají se o sebe a rozhodně už nejsou všichni přátelé.
Dostáváme se k ději pár let po Menminé smrti. Jintanovi zemřela matka, žije jen s otcem. Ten je na něj dost mírný. Jintan má problémy se se se vším vypořádat a tak moc nechodí do školy, fláká se doma. Jednoho dne se mu ale zjeví Menma a on se jí nemůže zbavit. Provází ho všude, mluví na něj, sahá na něj a nikdo jiný ji nevidí. Chce po něm, aby jí splnil přání, ale nepamatuje si jaké. Jen ví, že se parta zase musí dát dohromady. Jintan už si neví rady a tak nakonec se snaží ostatním z party vysvětlit, že se vrátil Menmin duch a potřebuje jejich pomoc. Ostatní se mu ale klasicky vysmějí, nikdo mu nevěří, až na Poppa. Ten mu začne pomáhat. Poppo je takový suverénější, takže se snaží dát partu dohromady a nenechá se ničím zastrašit. Střidají se tam fáze, kdy ostatní Jintanovi věří a kdy zase ne, odkrývají se tam staré bolístky jednotlivých postav a časem se dá parta zase dohromady. Nakonec Jintanovi uvěří a snaží se splnit Menmě přání. Jenže jaké přání. Po několika neúspěšných pokusech si Menma konečně vzpomíná a může odejít na věčnost. Nechává ostatní, ať se sami vypořádají se svými životy a vzpomínkami.

Moje hodnocení:

Děj je poněkud jednodušší, než na jaký jsem zvyklá (proto jsem ho zvládla tak relativně krátce popsat a dokonce neodkrývám tajemné přání, aby tam bylo aspoň malinké překvápko, jinak by to vážně stálo za houby), je to spíš taková oddechovka, ale moc pěkná oddechovka. Je to na jednu stranu sladké, na druhou ale velice smutné. Brečí tam prakticky každý, takže se dá předpokládat, že budete taky. Jak jsem se tak dívala na net, je to považováno za jedno z nejsmutnějších anime. Postavy klasicky dost propracované, hodně se o nich dozvíte, je to uděláno z různých úhlů pohledů, o to je to zajímavější. Děj... No občas se tam najde i napětí jak to dopadne. Je zajímavé, že i u tak prostěho děje moc nevíte, co bude následovat, což se moc často nestává. Navíc Menma je tak roztomilá, Jintana chtějí všichni, s Poppem je sranda a Matsuyuki je podivín, takže co víc si přát? :D

Opět jsem se na to dívala na Shirai.cz (věrný přítel :D)

Nějaké doporučení na další anime? :D

0 komentářů :

Okomentovat

 

W3C Validations

-