Kakusho
this site the web

Hoddeok - recept

Mám zkouškové... Měla bych se učit... Takže co jiného dělat než asi tak po roce zase psát na blog? :D
V poslední době nejvíce asi vařím asijskou kuchyni - a to japonskou a korejskou. Tentokrát jsem prostě musela vyzkoušet recept na tzv. Hotteok - původně zřejmě plněná sladká placka. Vyrobila jsem dva druhy, jeden plněný cukrem, skořicí a nasekanými oříšky, druhý plněný sýrem.
Tentokrát tu nejsou žádné speciální ingredience, které byste doma nenašli a recept je to opravdu jednoduchý.






Ingredience

Těsto:

  • 1 hrnek horké vody (ne vařící, ne studené)
  • 2 lžičky kvasnic v prášku
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 hrnky hladké mouky

Náplň 1:

  • 1/2 hrnku nadrobno nasekaných ořechů
  • 3 vrchovaté lžíce cukru krystalu (pokud možno hnědého)
  • 2 lžíce skořice

Náplň 2:

  • nastrouhaný sýr vlastní volby (mozzarella, eidam...)

Postup:

Do velké mísy nalijeme hrnek horké vody a přidáme dvě lžičky kvasnic a pořádně promícháme lžící. Následně přidáme 2 lžíce cukru a opět promícháme. Přidáme 1/2 lžičky soli, 1 lžíci oleje a 2 hrnky mouky a zpracujeme v těsto (doporučuji lžící nebo vařečkou, parádně se to lepí, takže byste toho měli více na rukou než v míse). Mícháme asi tak minutu, dokud se nám nesmíchají všechny ingredience a nevytvoří se nám hezké, lepkavé těsto.
Přikryjeme pokličkou nebo potravinovou fólií a necháme hodinu kynout na relativně teplém místě (pokud máte doma zrovna zimu, těsto vám nemusí vykynout). Za hodinu by se mělo zvětšit na více než dvojnásobek, proto mísa musí být dostatečně velká.
Po hodině těsto promícháme, tím ho zbavíme přebytečného vzduchu, opět přikryjeme pokličkou a necháme dalších 10 minut kynout.

Mezitím si připravíme náplně.
V misce smícháme přibližně 3 lžíce cukru s nasekanými ořechy (já použila arašídy, ale jde to i z vlašských nebo jakýchkoliv jiných) a 2 lžícemi skořice. Ten poměr záleží na vás, já dala zřejmě míň cukru a více skořice, záleží na tom, co máte rádi (můžete ochutnávat, je to dobré i samotné XD).
Druhou náplň buď jen nastrouháte přibližně stejné množství vybraného sýra, nebo budete kreativnější (protože se u nás doma zrovna nevyskytoval ani eidam ani mozzarella, použila jsem kus hermelínu, nivy a taveného sýru - protože ty dva předchozí jsou moc výrazné, a plátek anglické slaniny nakrájený na drobné kostičky).
Ty náplně záleží na vás... Můžete si tam strčit relativně co chcete.

Po 10 minutovém kynutí těsta ho opět zamícháme a dostaneme z něj přebytečný vzduch, nachystáme si vál, který důkladně pomoučíme (hladkou!) moukou a vyhodíme na něj těsto. Pomoučíme si ruce a těsto rozdělíme na 8 přibližně stejných kousků. Opět si pořádně pomoučíme ruce a vytvarujeme z těsta placičku, do které dáme přibližně vrchovatou lžíci (1/4) zvolené náplně (taky záleží na tom, jak jste zdatní v balení...) a těsto zabalíme, aby náplň nikde nelezla ven (od kraje doprostřed). Tak si připravíme všechny kousky. 

Rozpálíme asi lžíci oleje na pánvi, následně na ni položíme dva bochánky našeho zabaleného těsta (ne víc!) a necháme asi tak 30 sekund osmažit z jedné strany. Následně oba bochánky otočíme a velkou plochou naběračkou? špachtlí? (jaký to má odborný název?!?) zatlačíme na bochánek a vytvoříme z něj placku přibližně 1,5 cm tlustou. To stejné uděláme i s tím druhým. Necháme dalších tak 30 sekund osmahnout, pak opět oba otočíme a tentokrát přikryjeme pokličkou, zmírníme plamen a necháme 1 minutu smažit. Obě strany by následně měly být zlatavé (ale ne černé!). To stejné opakujeme se zbytkem, po každé dávce přidáváme olej!
Je lepší je jíst už za tepla (co je lepší, než roztavený sýr???), ale za studena taky nejsou špatné :D


Recept jsem našla u Maangchi: http://www.maangchi.com/recipe/hoddeok

0 komentářů :

Okomentovat

 

W3C Validations

-